
Maminčina "moderní" bábovka z dvouzrnky
Potřebujeme:
Obtížnost:
nízká
Čas:
1 hod
| Suroviny | Množství |
| rostlinného tuku (Hera) | 200 g |
| moučkového cukru | 200 g |
| vanilkový cukr | 1 ks |
| vejce | 4 ks |
| citron - šťáva | 1 ks |
| mouky z pšenice | 200 g |
| kypřícího prášku | 1 balíček |
| umletých ořechů | 100 g |
| směsi sušeného ovoce a oříšků | 150 g |
| kakao | 2 PL |
| skořice | 1 ČL |
| mléko | 6 PL |
| poleva čokoláda nebo oříšek | |
| amarantových pukanců | 2 PL |
| strouhanka |
![]() |
Postup:
Rostlinný tuk vyšleháme, postupně přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a citrónovou šťávu. Přimícháme celozrnnou mouku z dvouzrnky smíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy a směs sušeného ovoce a oříšků, 4 lžíce mléka a všechno spolu dobře promícháme. 2/3 těsta dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta přidáme kakao, skořici, 2 lžíce mléka, zamícháme a navrstvíme na světlé těsto. Spirálovými pohyby vidličkou přes těsto vytvoříme mramorování tmavého a světlého těsta. Pečeme pomalu při teplotě 180°C asi 40-45 minut. Bábovku necháme vychladnout, opatrně vyklopíme a povrch polijeme oříškovou nebo čokoládovou polevou a posypeme amarantovými pukanci nebo sezamem.





