
Zeleninová polévka se špaldovou zavářkou
Potřebujeme:

Obtížnost:
nízká

Čas:
30 min
Suroviny | Množství |
vody | 1,5 l |
petrželové natě | hrubší stonky |
cukety | 125 g |
zelená paprika | 1 ks |
kapusty | 100 g |
mrkve | 100 g |
celeru | 180 g |
česnek | 3 stroužky |
cibule | 2 |
![]() |
Postup:
Do studené vody dáme vařit nekrájenou očištěnou zeleninu. Vaříme 1,5 až 2 hodiny. Pak jí sítem vybereme, vývar osolíme, ochutíme vegetou a zavaříme špaldovou zavářkou.
Špaldová zavářka 1
40ml vody, 100g špaldové krupice, 1 vejce, sůl, vegeta, petrželka, rozetřená cuketa, 2 stroužky česneku
V menší misce rozmixujeme uvařenou cuketu, přidáme vodu, vejce, sůl, vegetu, rozetřený česnek, nasekanou petrželku a mouku. Všechno dobře promícháme a zpracujeme na hladší těsto, které přes síto na halušky protřeme do vývaru, necháme chvilku povařit a odstavíme z ohně.
Špaldová zavářka 2
500ml vody, sůl, petrželka, vegeta, 1 lžička másla, 150 gramů hrubé špaldové mouky, 1 vejce, česnek.
Do hrnce dáme vařit mouku, přidáme sůl, vegetu a máslo. Do vřící vody za intenzivního míchání pomalu sypeme mouku s petrželkou a uvaříme kaši. Necháme vychladnout. Pak vmícháme jedno vejce, rozetřený česnek a podle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme v zeleninovém vývaru. Můžeme je uvařit i zvlášť ve vodě a pokládat přímo do talíře do horkého vývaru. Mrkev a celer nakrájíme na plátky. Petrželku jemně nasekáme a všechno přidáme do hotové polévky