Kategorie

 

Spirulina

Spirulina (Arthrospira maxima) je sladkovodní zelenomodrá řasa s vysokým obsahem bílkovin. Obsahuje i všechny základní vitamíny, minerály a živiny. Spirulina pomáhá regenerovat organismus a kontrolovat tělesnou váhu. Proto jsou vhodným doplňkem při různých redukčních dietách a vegetariánské stravě.

 

spirulina

 

Přes 20 let vědci zjišťují proč je spirulina tak účinná pro zdraví zvířat a lidí. Byly publikovány stovky studií, které prokazují, že jedinečné fytonutrienty a extrakty spiruliny podporují imunitní systém, jsou prevencí mnohých onemocnění a zlepšují celkový zdravotní stav organismu. Spirulina tato mikrořasa je bohatá na rostlinné bílkoviny, betakarotén, železo, vitamín B12 a vzácnou esenciální mastnou kyselinu GLA. Spirulina nabízí pozoruhodnou škálu vitamínů, minerálů a živin.

 

Spirulina má protivirový účinek, redukuje cholesterol, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje krve tvorbu a taky podporuje detoxikaci ledvin. Spirulina taky zvyšuje imunitu organizmu, pomáhá při cukrovce, zlepšuje střevní mikroflóru a je prevencí chudokrevnosti. Taky chrání buňky před radiací, pomáhá při nedostatečné výživě organizmu a dodává potřebné minerály,vitamíny a živiny.

 

spirulina

 

Spirulina je nejlepší v BIO kvalitě. Tuto výbornou kvalitu můžete zakoupit například na internetových stránkách /doplnky-stravy/154-spirulina-bio-600-kapsli.html

 

Objev Spiruliny

Modro-zelená Spirulina je mnohobuněčná do spirály-formovaná rostlina, která roste v sladké nebo slané vodě. Vypadá jako malá pružinka ve vodě. Tento druh existuje na Zemi více než tři a půl miliardy let. V roce 1921 byla objevena u Čadského jezera v Africe a pojmenovaná Spirulina. V roce 1963, Dr. G. Clement z francouzského ústavu IFP vedl tým provádějící průzkumy v Africe, a objevil vynikající nutriční hodnotu Spiruliny. IFP začalo zkoumat pěstování této cenné mikrořasy. Bylo zjištěno, že Spirulina obsahuje celou řadu prvků a poskytuje speciální živiny pro lidský organismus. Spirulina byla uznána jako ideální přírodní doplněk stravy a důležitý zdroj potravy pro budoucnost lidstva.

 

Využití Spirulíny

- potravinové doplňky

- zdroj potravy

- přírodní barvivo na potraviny a kosmetiku

- aplikace v lékařské vědě

 

Léčba nemocí, prevence pomocí Spiruliny

1. redukuje cholesterol

- za pomocí kyseliny gama-linoleové dochází ke zvýšení HDL cholesterolu, neboli tzv. „hodného cholesterolu“. Zároveň působí na snížení LDL cholesterolu, tzv. „zlého“. Efektivního účinku lze dosáhnout i při velmi nízké konzumaci Spiruliny

2. má protivirový účinek

3. snižuje vysoký krevní tlak

4. dodává potřebné vitamíny, minerály a živiny

5. pomáhá při cukrovce

6. zvyšuje imunitu organismu

- užíváním Spiruliny dochází k celkovému posílení imunitního systému, a to jak v rámci tvorby protilátek, tak také tvorbě buněk. Dále obsahuje silný antioxidant, který má příznivý vliv na astma a záněty dutin. Fykocianin, modré barvivo, zamezuje vzniku zánětů a bolestí vzniklých při alergiích nebo artritidě.

7. podporuje krvetvorbu

8. je prevencí chudokrevnosti

9. příznivě působí na střevní mikroflóru

- konzumace Spiruliny má pozitivní účinek na tvorbu prospěšné střevní mikroflóry, zejména na lactobacily. Efektivně se zvyšuje jejich množství v trávicí soustavě a tím podporuje funkci trávení. Příjem Spiruliny rovněž zlepšuje absorbci vitamínu B1.

10. detoxikuje ledviny

11. je výživovým doplňkem při podvýživě

12. chrání buňky před radiací, tato jedinečná vlastnost je založena na vědeckém     zkoumání. Vědci podávali dětem žijícím v okolí Černobylu každý den 5g Spiruliny. Příjem takového množství jim zlepšilo celkový zdravotní stav, posílilo jim imunitní systém. Užívání Spiruliny předchází vzniku rakovinových onemocnění, speciálně v dutině ústní.


Výroba spiruliny - Pěstování spiruliny

Spirulina je sinice, v současné době pěstovaná převážně na Asijském kontinentu. Primariát Asie v pěstování spiruliny není náhodný. Pro správný růst a kvalitu spiruliny je třeba dodržovat čisté prostředí (jezera, vzduch atd.) a hlavně mít dostatečný počet slunečných dní. Hlavně posledního faktoru není možné v našem prostředí dosáhnout.

 

spirulina

 

Co všechno obsahuje Spirulina?

Proteiny

Spirulina je velmi bohatá na proteiny (55-70%), které obsahují veškeré esenciální aminokyseliny. Pro tělo jsou tyto proteiny lehce stravitelné a neobsahují tuky ani cholesterol.


Aminokyseliny
Spirulina obsahuje velké množství zdraví prospěšných aminokyselin. Obsah jednotlivých druhů aminokyselin ve 100 gramech Spiruliny se pohybuje v rozmezí 0,7 – 9,3 g.
Spirulina obsahuje následující aminokyseliny: alanin, arginin, kyselina asparágová, cystein, glycin, histidin, isoleucin, leucin, kyselina glutamová, lysin, methionin, fenylalanin, prolin, serin, threonin, tryptofan, tyrozin a valin.


Sacharidy

Obsah cukru se pohybuje v rozmezí 15-25%. Ramnóza a glykogen zvyšuje tvorbu protilátek a podporuje imunitní systém.


Tuky
Spirulina obsahuje tuky v minimální míře (5%), i tak je ale významným zdrojem kyseliny gama linoleové, která se podílí na syntéze prostaglandinů. Lipidy jsou zároveň důležitými bojovníky proti virovým infekcím.


Karotenoidy
Barviva posilňují imunitní systém a slouží jako prevence před několika druhy rakovin (rakovina plic, jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu a děložního krčku).


Spirulina dále obsahuje chlorofyl, polyaminy, železo, vápník, hořčík, chrom a spoustu vitamínů skupiny B a E.


Fykocyanin
V jednom gramu Spiruliny se skrývá 150 mg tohoto modrého barviva, jež příznivě působí na stimulaci imunitního systému. Fykocyanin rovněž zvyšuje biologickou využitelnost železa, jež je pro organismus nezbytné.


Enzymy
Spirulina obsahuje i enzymy superoxid dismutáza a glutation peroxidáza, které se pravděpodobně podílí na zpomalení stárnutí. Účinky zázračné řasy Spiruliny jsou fenomenální, vědci dodnes objevují další a další účinky.

  

Je Spirulina vhodná pro každého?

Spirulina je vhodným doplňkem stravy pro většinu z nás. Jsou zde ale určitá drobná omezení, na která byste si měli dávat pozor.

 

Spirulina je vhodná pro děti i dospělé, je vřele doporučována pro vegany a vegetariány, aby doplnili základní zásobu živin pro správnou funkci orgánů a pro správnou krvetvorbu. Spirulina se může stát také výborným doplňkem stravy pro kojící matky nebo těhotné ženy.

 

Sladkovodní řasa Spirulina v sobě obsahuje jedinečné množství prospěšných látek, které byste měli dodávat vašemu tělu každý den. Jedná se také o čistě přírodní produkt, který není toxicky znečištěný.

 

Vždy ovšem sledujte, neprojeví-li se nežádoucí účinky. Jedná se zejména o vznik průjmů či zvracení právě u těhotných žen. Pokud by mělo dojít k těmto reakcím, je vhodně užívání okamžitě pozastavit.

Omezení pro zelené potraviny

 

Zelené potraviny doplňky stravy se nemohou užívat:

- po transplantaci orgánů (nejméně 9 měsíců po transplantaci neužívat)

- při akutní plicní embolií

- při akutním zánětu hlubokého žilního systému

- po operaci trávícího systému nebo jeho části (alespoň týden nejíst zelené potraviny)

- při ozařování (3 dny před a 3 dny po ozařování)

- při Crohnově chorobě v aktivní fázi (chlorella nevhodná - dráždí, ječmen vhodný – hojí) - vždy konzultujte s lékařem.

 

Všeobecně se doporučuje užívat mladý ječmen a sladkovodní řasu současně a dlouhodobě. Jejich účinek se společným užívánímněkolikanásobně zvyšuje.

Protože zelené potraviny podporují organismus ve vylučování cirozodých látek z těla, je lepší užívat klasické léky půl hodiny před užitím zelených potravin.

 

Zelené potraviny můžu jen doporučit nejen maminkám, ale všem co chtějí být zdraví , vhodné v těhotenství i při kojení.


No template found for module gpwebpay