Kategorie

 

Rostlinné oleje

 Rostlinné oleje hrají v naší výživě nezastupitelnou roli. Jsou pro nás nepostradatelným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Netušíme, že bez přísunu tuků je ohroženo nejen naše zdraví, ale i náš život. V tuku jsou rozpustné některé vitaminy, jako A, D, E, a bez tuku by se nemohly dostat do našeho metabolismu. Tuk slouží i jako zdroj energie a je nezbytný pro dokonalou přeměnu látek v těle a zejména na správnou funkci buněk.

 

 

Pojďme tedy na malou exkurzi do světa přírodních rostlinných olejů a ukažme si zejména jejich léčebné využití a jejich nezastupitelnou roli v lidském metabolismu a v prevenci proti různým nemocem. Ukažme si, jak a kde všude můžeme tyto oleje využít ... Nebudeme dnes mluvit o rostlinných olejích, které nabízejí supermarkety, ale zkusme si dnes představit oleje, které představují špičku rostlinných olejů na našem trhu. Vstupme do světa známých a méně známých rostlinných olejů.
Prvním prezentovaným olejem bude:

Dýňový olej

Tento olej většina z nás už zná, jako "mužský" olej, vhodný při problémech s prostatou. Málokdo však ví, že tento olej je především "ženský", a to pro mimořádně bohatý zdroj organicky vázaného zinku, který je základem ženské krásy. Vlasy, nehty, kůže a krása - na to vše působí přírodní zinek. Dýňový olej má i výrazné hojivé vlastnosti. Je výborný na ošetření nehtů, stimuluje jejich růst a napomáhá jejich zpevnění. Je velmi vhodný na namáhané a poškozené vlasy a omezuje jejich vypadávání. Dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Je vhodný na vysušenou a ekzematickou pleť. Může se použít i na přímou masáž. Kromě uvedených léčebných vlastností má i v kuchyni nezastupitelné místo, protože patří k nejchutnějším olejům na studené zeleninové saláty.


Jojobový olej

Mohli bychom ho definovat jako tekutý vosk s unikátním poměrem vysoce nenasycených mastných kyselin. Je to velmi ceněný masážní olej a je vhodný na všechny typy pletí, taktéž i pro velmi citlivou pleť. Jak jsem už zmiňoval využívá se v Thajské masáži. Jojobový olej zabraňuje tvorbě vrásek a obsahuje přirozený ochranný UV faktor 3 až 4 a tak chrání pleť před slunečním zářením. Pokud se vmasíruje pár kapek jojobového oleje do vlhkých vlasů, získají zaručenou jemnost, hebkost a přirozený lesk. Jojobový olej se nedoporučuje na vnitřní užívání, protože prochází trávicím traktem beze změny.

Brutnákový olej

Olej z brutnáku lékařského (Borago officinalis) je významný svým obsahem nenasycené mastné kyseliny omega-6, jejíž obsahuje až 24%, což je dvojnásobné množství než například olej pupalkový. Esenciální mastné kyseliny jsou zásadní pro správnou funkci mozku, růst a zdraví vlasů, kostí a pokožky a regulují metabolismus. Proto je brutnákový olej významným pomocníkem při léčbě zánětlivých onemocnění, jako například revmatoidní artritidy, kdy zmírňuje otoky, ulevuje od bolesti a zlepšuje pohyblivost kloubů. Zásadní je i jeho účinek na atopický ekzém, lupénku, či akné. Má regenerační a hojivé účinky na problematickou a zánětlivou pokožku. Jeho vnitřní užívání dodává organismu důležité výživné látky, které zmírňují symptomy menopauzy, vysokého krevního tlaku a srdečních potíží, nervových onemocnění a metabolických poruch.

Kokosový olej

Získává se mechanickým procesem z bílé dužiny zralých kokosů. Panenský olej je vyráběn z čerstvé syrové dužiny. Výsledný olej má příjemnou vůni a chuť s jemnou příchutí kokosu a při teplotě nad 25 ° C se mění v čirou kapalinu. Při nižší teplotě je tuhý. Takže pokud vidíte ztuhlý kokosový olej, není to závada, ale přirozená vlastnost tohoto tropického oleje. Dotykem vašich rukou se mění na tekutý zázrak přírody. Tak jako všechny tropické oleje obsahuje přirozený ochranný UV faktor 4, takže je vhodný na ochranu pokožky před slunečním zářením. Fantasticky zjemňuje pokožku a je výborný také na vlasové zábaly. Svou vůní navozuje ve většině nás vzpomínky na horké léto a bílé pláže u tropickém moři. Je výborný i v kuchyni, ale také se používá na thajské a havajské masáže.

Šípkový olej

Jedním z nejlepších kosmetických olejů je Šípkový olej. Tento výjimečný olej je lisovaný za studena z jader šípků růže vrásčité a je jeden z nejlepších rostlinných olejů na hojení jizev a je také výjimečně účinným olejem proti vráskám. Šípkový olej zmírňuje stárnutí pleti a pleť hydratuje. Může se míchat s dalšími rostlinnými oleji či bylinnými maceráty, protože si udržuje svoji mimořádnou účinnost i při ředění až na 10% v kosmetických přípravcích.

Perilový olej

Perilový olej obsahuje až 65% omega 3 nenasycených mastných kyselin. Má výrazné protizánětlivé účinky, používá se k léčbě astmatu, alergií a chronické bronchitidy, podporuje vykašlávání. Má výborné odhleňovací účinky.

Mandlový olej

Je pravděpodobně nejpoužívanějším masážním olejem. Velmi rychle se vstřebá a také nezanechává pocit mastnoty. Je velmi vhodný i pro jemnou dětskou pokožku a také suchou a popraskanou pokožku.

Lískový olej

Je velmi podobný mandlového oleje. Pokožku zanechává hebkou a sametovou. Obsahuje mnoho vitamínů a díky jeho výborné vstřebatelnosti je doporučován jako ochranný a masážní olej, který nezanechává pocit mastnoty. V aromaterapii se často používá do masážních směsí pro budoucí maminky a malé dětičky. Své nezastupitelné místo má i v péči o vlasy. Používá se na regenerační vlasové olejové zábaly.

Ricinový olej

Je unikátní kvůli kyselině ricinolejové, která dokáže vázat v pokožce vlhkost. Zvláčňuje pleť, regeneruje ji a zabraňuje tvorbě vrásek. Ricinový olej se vnitřně používá velmi výjimečně, neboť je velmi silné laxativum a je problém s dávkováním. Pro venkovní použití je však při suché pleti nenahraditelný.

 

Lněný olej

Kromě již známému regeneračnímu účinku na trávicí trakt a jeho sliznice, zejména při žaludečních vředech, použití lněného oleje je nenahraditelné i při ochraně pokožky před volnými radikály, protože obsahuje neobvyklé množství nenasycených mastných kyselin - kyselinu linolenovou a linolovou.

Makový olej

Má podobné účinky na pleť jako lněný olej, akorát je jemnější a řidší, takže je vhodný i pro přímé masáže bez potřeby ředění. Díky jemné makové aroma působí zklidňujícím účinkem na psychiku, takže je vhodný do směsí při bolestech hlavy, přepracování, stresu a do masážních směsí pro děti.

Palmový olej

Má podobně jako ostatní tropické oleje přirozený ochranný UV filtr. Palmový olej má i unikátní obsah koenzymu Q10, takže dokáže výjimečně ochránit pleť před slunečním zářením. Je to skvělý přírodní opalovací prostředek. Neobsahuje cholesterol a proto je vynikající i v teplé kuchyni. Smažené a grilované maso na palmovém oleji má nezaměnitelnou barvu a exotickou příchuť.

Konopný olej

Díky výjimečně vyváženému zastoupení nenasycených esenciálních mastných kyselin je konopný olej považován za nejhodnotnější z rostlinných olejů vůbec. Při vnitřním užívání současně s vnějším potíráním je skvělým pomocníkem při léčbě ekzémů a při regeneraci problematické pleti. Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 kyseliny v ideálním poměru 3:1, a pomáhá tak zmírnit nebo dokonce úplně vyléčit kožní problémy, jako je suchost pokožky, atopický ekzém nebo lupénka. Také je výborný proti vráskám a akné.

Olej z černého kmínu (černuchy seté)

Olej ze semen černuchy seté (Nigella sativa) se pro své léčebné účinky používal už ve starověkých civilizacích. Obsahuje hořčinu nigellin, která zmírňuje průduškové spasmy. Působí výrazně proti alergiím, senné rýmě, astmatu, ekzémům, plynatosti, ulevuje při průduškových onemocněních, trávicích a střevních potížích. Studie prokázaly snížení alergických reakcí při užívání oleje z černého kmínu až o 70%. U kojenců a malých dětí je účinný při bolestech bříška (do 1 roku naředěný s jinými rostlinnými oleji). Je účinný rovněž proti parazitům, virům, bakteriím a plísním a je vhodné jej užívat vnitřně v době chřipkových onemocnění na posílení imunity a ochranu dýchacích cest. Hodí se k masážím suché a citlivé pokožky se sklonem k alergickým reakcím, pokožku přirozeně chrání a regeneruje.

Pupalkový olej

Je významným regeneračním olejem, nejčastěji používaným vnitřně. Významně snižuje cholesterol, je vhodný jako prevence srdečně cévních onemocnění. Dokáže snižovat krevní tlak a nezanedbatelný je pro ženy v menopauze, kde významně pomáhá pozitivně ovlivňovat klimakterické problémy. Zvenku jeho regenerační schopnosti dokáží spolehlivě ošetřovat citlivou pleť. Také je dobrý při podpůrné léčbě atopického ekzému.

Takže to bylo na dnes pár informací o skvělých pomocnících jménem rostlinné oleje. Většinu z nich lze dnes dostat v BIO kvalitě a čekají jen na to, aby se mohly stát i vašimi služebníky zdraví.


No template found for module gpwebpay