Kategorie

 

Zkontrolujte si kosmetiku - není v ní škodlivá ROPA?

Ropa v kosmetice?

Možná si říkáte, že to je pořádná hloupost. Jak by mohla být ropa součástí kosmetiky, kterou denně používáte? Samozřejmě, na kelímku vašeho oblíbeného krému není ve složení uvedeno slovíčko "ropa". Pokud tam ale objevíte složku s názvem minerální olej (mineral oil) nebo parafín (Paraffinum Liquidum) či složku Petrolatum, vězte, že se tam ropa v určité formě nachází . Rovněž zbystřete pozornost, pokud objevíte vazelínu nebo "Propylene Glycol", což je také ropný derivát a měl by zajišťovat zvlhčování pokožky. Tyto látky mají svůj základ v ropě. Používají se i v drahých krémech a jiných kosmetických výrobcích, které si denně na sebe "dáváme" s dobrým pocitem a s vírou, že prospějí naší pokožce, vlasům, jednoduše, že nás udělají krásnějšími.

 

ropa v kosmetice

 


Škodí!

Jenže ropa v kosmetice (v různé formě) není zrovna tím nejlepším prostředkem pro naši krásu. Například minerální oleje způsobují často ucpávání pórů, a tím pádem vedou ke vzniku nečistot na pleti. Propylenglykol (nebo Propylene Glycol) se používá jako zvlhčovadlo v kosmetice. Tuto látku byste našli kromě kosmetiky například i v brzdové kapalině či nemrznoucí směsi.
Ropa a její deriváty naší pokožce škodí, a proto je dobré vybírat si kosmetiku skutečně opatrně. Neustále se dělají nové a nové výzkumy, které dokazují, že syntetické látky v kosmetických přípravcích (včetně ropných derivátů), mohou mít velmi negativní dopad na naše zdraví. Nejde jen o kožní alergie a ekzémy, ale i o vážnější poškození zdraví (škodlivý vliv na játra či ledviny, endokrinní a reprodukční systém a další).

Co dělat?

Nemusíte hned vyhodit všechny kosmetické výrobky s obsahem ropy a ropných derivátů, které doma najdete. Je však určitě rozumné více dbát na výběr kosmetiky a všímat si její složení. Nepřehánět to s množstvím kosmetických výrobků a pokud možno, vybírat si raději certifikovanou přírodní kosmetiku. Její výběr je i u nás už velmi široký ak dispozici je poměrně hodně značek kvalitní čisté přírodní kosmetiky s dlouholetou tradicí. Vaše pokožka si zaslouží to nejlepší. Je však sporné, zda drahé kosmetické přípravky s obsahem syntetických látek a ropy jsou tím nejlepším pro naši krásu i zdraví ...



chemie v kosmetice


Co je to Bio nebo organická kosmetika?

,,Bio" (z německého biologische) nebo ,,Organická" (z anglického slova Organic) kosmetika získává stále větší popularitu. A to nejen díky marketingu, ale zejména pro její skutečné účinky, které oceňují zejména lidé s velmi citlivou nebo jinak problematickou pokožkou. Bio kosmetika je vhodná pro všechny typy pokožky, pro její čistotu ji bez obav může používat každý, včetně lidí trpících alergiemi. Přibližně 60 procent toho, co si dáváme na pokožku, později absorbuje naše tělo. Proto by se do kosmetických výrobků měli používat jen ty nejčistší ingredience. Organické a přírodní složky jsou mnohem efektivnější než chemické deriváty z ropy a jiné syntetické látky, protože pracují v harmonii s pokožkou a tělem. Z dlouhodobějšího hlediska napomáhají i přirozenému procesu hojení a regenerace.

Ingredience v bio (organické) a přírodní kosmetice

(nebo jaký je rozdíl mezi "bio" a "přírodní kosmetikou")


Bio (organická) kosmetika: přísady použité v takové kosmetice jsou vypěstované bez pesticidů a podle přísných předpisů kontrolních institucí, které vydávají povolení k jejich přidávání do výrobků s označením "organic" nebo "bio". Přírodní přísady mohou být použity v nezměněné formě, většinou jsou však zpracovány, upravené a smíchané s ostatními přísadami zejména v zájmu prodloužení doby použití výrobku ale iv zájmu efektivnějšího působení některých složek na daný typ pokožky.

Běžná přírodní kosmetika: pokud sledujeme reklamu na kosmetiku nebo zaostříte v supermarketu, drogerii nebo v lékárně na kosmetické výrobky, zjistíme, že převážná většina výrobků obsahuje přírodní složky. Přesto mají daleko od přírodních. V současnosti roste poptávka po organických a skutečně přírodních přípravcích a průmysl reaguje slogany "vyrobené na přírodní bázi", nebo "obsahuje přírodní složky". Ale na rozdíl od organické kosmetiky, která musí projít testováním a certifikací na základě dodržení přísných kritérií, na jakoby přírodní kosmetiku se nevztahují žádné striktní předpisy. Samotný pojem "přírodní" není legislativně ošetřen. Například ve Velké Británii slovo "přírodní" může být použito na jakémkoli výrobku, který obsahuje jen 1 procento ingrediencí získaných z přírody .*

* (Česká ani Slovenská legislativa pojmy "bio" / "přírodní kosmetika" neupravuje.)

Pokud nakupujete kosmetiku na přírodní bázi nebo obsahující přírodní složky, doporučujeme vám prostudovat si její složení. Jestliže výrobek obsahuje některou škodlivou složku uvedenou na konci tohoto příspěvku, tak jednoznačně není přírodní.

Certifikace bio (organické) kosmetiky
Certifikace organické kosmetiky zaručuje zákazníkovi výjimečnou kvalitu a nabízí jistotu, že dostanete produkt, který neobsahuje zbytečnou chemii. Všechny certifikované produkty jsou označeny symbolem organizace, která daný výrobek certifikovala. Každá země má svou vlastní organizaci, nebo organizace, které výrobky přísně testují a certifikují. Slovenská společnost OrganiCare vám jako první přináší kosmetické výrobky firem Raw Gaia a Trevarno z Velké Británie, které jsou certifikované britskými institucemi, jako například "Soil Association", "Vegan Society" a "The Organic Farmers & Growers", které garantují, že všechny certifikované výrobky obsahují organické ingredience a neobsahují chemikálie jako parabeny a ftaláty.

 

 

Přehled nejčastěji používaných škodlivých ingrediencí vyskytujících se v běžné pleťové, tělové kosmetice a dekorativní, kterým doporučujeme, pokud je to možné, se vyhýbat:

 

Parabeny: používají se jako konzervační látky ve velkém množství v běžné i v luxusní tělové a pleťové kosmetice. Parabeny pracují na bázi blokování, resp. potlačování aktivity enzymů. Zbytky parabenů se našly ve tkáni lidských prsů, ale spojení s rakovinou prsu nebylo zatím potvrzeno. Je dokázáno, že parabeny s estrogenním efekt (dokáží imitovat hormony). Speciální propyl parabeny má značně negativní vliv na mužské reprodukční orgány - snižuje produkci spermií.

 

Sodium Lauryl sulphas (SLS): je to saponát, nachází se v 90% běžných šampónů, včetně dětských, v zubních pastách, sprchových gelech a koupelových přísadách. Přidává se kvůli tvorbě pěny. Je to leptavé čistidlo, které může způsobovat podráždění kůže, očí a povrchu hlavy. Podle britské Women 'Environmental Network existují důkazy, že SLS má negativní účinky na reprodukci a imunitní systém a může poškozovat játra.

 

Minerální olej a ropné deriváty používané jako ingredience: minerální olej je derivát ropy a ve velkém množství se nachází v běžných kosmetických prostředcích, včetně dětských olejů, koupelových přípravcích a tělových mlécích. Na pokožce vytváří mastný film, co na začátku užívání zanechává příjemný pocit hebkosti. Časem se však kvalita pleti zhoršuje, případně se začnou tvořit kožní problémy, jako jsou ekzémy - jelikož pokožka nepropouští kyslík a to způsobuje zadržování toxinů. Petrochemikálie používané v kosmetice, včetně propylen glycolu, SD alkoholu a benzenu jsou toxické. Například benzen se používá jako rozpouštědlo v barvách a lacích na nehty, je toxický iv malém množství a má karcinogenní účinky. Propylen glycol vysušuje pokožku a může způsobovat kontaktní dermatitidu.

 

DEA (Diethanolamine), TEA (triethanolamine): jsou bezbarvé tekutiny, nebo mohou být ve formě krystalického alkoholu. Používají se jako rozpouštědlo, emulgátorů, nebo saponát (zvlhčovací prvek). V kosmetických výrobcích reagují jako změkčovadlo. Problém vzniká, pokud se kombinují s ingrediencemi, které reagují jako nitrosating prvek (např. 2-bromo-2-nitro-propane1 ,3-diol), nebo jsou kontaminovány dusičnanem sodným. I když neexistuje důkaz spojitosti s rakovinou, výzkumy dokumentují, že tyto prvky jsou karcinogenní u zvířat.

 

GM (geneticky modifikované) ingredience: GM jsou stále horkým tématem různých diskusí, zatím však neexistují dostatečně validní testy, které by zhodnotily celkový efekt GM na lidský organismus. Přesto jsou k dispozici studie, které potvrzují signifikantní negativní efekt některých GM plodin na biologickou diverzifikaci.

 

Ftaláty (DBP / DMP / DEP): Ftaláty jsou skupinou esterů kyseliny ftalové a využívají se zejména v rozmanitých průmyslových a spotřebitelských aplikacích jako změkčovadlo polymerů, převážně PVC (polyvinylchloridu). Avšak používají se i v kosmetickém průmyslu - nacházejí se v rtěnkách na rty, lacích na nehty a sprejích na vlasy, zejména v kosmetických produktech vyráběných mimo EU. Ftaláty se jako ingredience často neuvádějí na etiketách kosmetických výrobků a bývají zahrnuty pod názvem parfém / fragrance. Mají prokazatelný nepříznivý účinek na hormonální systém - snižují plodnost a zapříčiňují vadný vývoj mužských plodů. DEHP a DBP jsou podle směrnice EU 67/548/EHS, o klasifikaci a označování nebezpečných látek, zařazeny mezi toxické pro reprodukci látky.

 

Syntetické vůně: i když nejsou jednoznačné důkazy, že parfémy vyvolávají alergie, děti jsou více senzitivní na syntetické vůně a může se u nich rozvinout alergická reakce. Nejnovější studie americké Environmetal Working Group potvrdila, že běžně používané parfémy a toaletní vody obsahují zhruba 14 skrytých chemikálií, které nejsou uvedeny na obalu. Mezi těmito chemickými látkami se nacházejí i takové, které souvisejí s narušením hormonálního systému a alergickými reakcemi a mnoho dalších látek, které ještě nebyly testovány z hlediska zdravotního rizika.

 

Syntetická barviva: stejně jako syntetické vůně i barviva mohou vyvolat alergickou reakci, nebo podráždění pokožky. Některé barvy byly asociované s hyperaktivitou.

 

Kyseliny glykolové a její deriváty jsou známy i jako Alpha Hydroxid acids (ahas): používají se jako ingredience ve výrobcích na exfoliaci pleti, protože dokáže proniknout velmi rychle do pokožky a přispět ke změně její struktury čímž urychluje proces penetrace i u jiných chemických ingrediencí. Nacházejí se v krémech, mlécích, maskách, exfoliační a akné produktech. Ahas mohou spustit reakce imunitního systému, které se projeví svěděním, zarudnutím a pálením pokožky, případně se objeví puchýře. Jsou senzitivní na sluneční světlo čímž zvyšují riziko spálení pokožky a rakoviny kůže. Např. propylen glykol může způsobit iritíciu pokožky při koncentrícii 2% a méně přesto se používá v kosmetice v mnohem vyšších koncentracích.

 

Bisabolol: je derivát z heřmánku a v kosmetice se používá jako syntetická vůně a zvlhčovač pokožky v přípravcích po holení, hydratačních krémech, ochranných UV krémech a rtěnkách na rty. Stejně jako ahas je urychlovačem penetrície jiných ingrediencí do pokožky. Může způsobovat podráždění pokožky a její zarudnutí.

 

BHA (Butylated hydroxyanisole): se používá jako konzervační přísada do make upu, čistících mlék a proti vráskových hydratačních krémů. BHA se běžně používá i v medcinských výrobcích např.. isotretinoin resp. Accutane / Roaccutane. Několik výzkumných studií potvrdilo karcinogenní účinky BHA u mužů v podobě testikulární rakoviny a snížení plodnosti a jejich imitující vlastnosti ženského hormonu estrogen. Účinky na pokožce se mohou projevit svěděním, pálením, kopřivkou a puchýři.


No template found for module gpwebpay