Kategorie

 

Zapékaný oves s houbami

Zapékaný oves s houbami není běžné jídlo na talíři. Oves, to jsou nejen koně, ale i síla, zdraví a vitalita. Pokud se potřebujete dobít enegriou, tak zapékaný oves s houbami je přesně to co hledáte.
Suroviny:

    300 g uvařených ovesných zrn BIO
    100 g nakrájené cibule
    200 g kapusty
    Slunečnicový olej BIO
    Sůl
    Zeleninový vývar
    Sušené houby
    3 stroužky česneku
    Mletá kmín, majoránka, bazalka v kvalitě BIO
    250 ml zakysané smetany nebo BIO sojové smetany Provamel
    2 vejce
    Máslo



Postup:
Sušené houby zalijeme teplou vodou a necháme 15 - 20 minut stát. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme houby, z nichž jsme slily vodu, na nudličky nakrájený kapusta, osolíme a společně dusíme do měkka. Podle potřeby občas podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme rozetřený česnek, koření a sůl. Připravenou směs dáme do vymazané zapékací mísy a zalijeme smetanou, ve které jsme rozhabarkovali vejce a sůl. Navrch uložíme plátky másla av rozehřáté troubě zapečeme do hněda. Podáváme se zeleninovým salátem nebo sterilizovaným okurkou.

Náš tip:
Pokud použijete sójovou smetanu, nemusíte přidávat vejce. Na talíři posypeme jídlo strouhaným sýrem, nebo najemno nakrájeným tofu.

Info pro Vaše zdraví:

Oves je velmi ceněn z nutričního a dietetického hlediska. Je zdrojem dlouho a rovnoměrně se uvolňující energie, má posilující účinky při vyčerpání organismu a únavě. To vyplývá především z vysokého obsahu biologicky hodnotných bílkovin (13%) a kvalitního tuku (6%) ve srovnání s ostatními obilovinami. Oves je nejlepším zdrojem lehce rozpustné vlákniny (1,5%), která snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi. Výrazně vyšší než u ostatních obilovin je obsah hořčíku, železa, zinku a manganu. Má značný obsah vitaminů B1 a E.

Jeho další zdravotní účinky jsou zejména schopnost předcházet zácpě, tlumit zvýšenou činnost štítné žlázy. Působí blahodárně na nervovou soustavu, stabilizuje hladinu krevního cukru - je výborný pro diabetiky. Ovesný odvar snižuje horečky.

Houby snižují potřebu inzulinu. Jejich trávení probíhá pomalu a někdy s obtížemi, což je způsobeno obsahem chitinu a bílkovinami, které jsou bohaté na nukleové kyseliny. Jsou bohaté na vitamin B1, B2, niacin a foláty, ale také na draslík, fosfor, železo a stopové prvky.


No template found for module gpwebpay