Kategorie

 

Perník z žitné mouky

Potřebujeme:


Obtížnost:
střední

Čas:
6+ hod
Suroviny Množství
celozrnné žitné mouky800 g
vejce4 ks
tuku250 g
cukr moučkový300 g
badyánu6 ks
špetka nového koření
hřebíčku6 ks
mletá skořice1 ČL
jedlé sody15 g
mletých ořechů100 g
medu1 ČL

Postup:

Nejdříve smícháme vejce, med, tuk a cukr, pak přidáme koření (badyán a hřebíčky utlučeme), ořechy a nakonec mouku. Vypracujeme těsto, které při pokojové teplotě necháme 1-2 dny odpočinout. Těsto poté rozválíme na tloušťku cca 4mm a vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymaštěný plech (nebo na papír na pečení). Perníčky potřeme ušlehaným vejcem a pečeme při 150°C. Po upečení můžeme máčet v čokoládě nebo ozdobit bílým sněhem, který připravíme ušleháním z 1 bílků, 100-150g moučkového cukru a citronové šťávy.


No template found for module gpwebpay