Rohlíky celozrnné

Potřebujeme:


Obtížnost:
nízká

Čas:
10 min
Suroviny Množství
Mouka obyčejná270 g
Mouka celozrnná pšeničná160 g
Mouka žitná30 g
Olej3 lžíce
Vlažná vodá250 ml
Sůl1,5 čl
Krystal. Cukr1 čl
Droždí1/3 kostky
Celaskon (á 100mg)2 ks
Drcený kmín1/2 lžičky
Majoránka2 čl
Utřený česnek2 čl
Vajíčko na potření1 ks
semínka na posypání (slunečnice, kmín, ap.)

Postup:

1) Do nádoby DP dáme 250 ml vlažné vody, 3 lžíce oleje, přidáme směs mouk, do které jsme přidali rozdrcené celaskonové pilulky (celaskon = vitamin C, 100 mg), pokud chcete, můžete nahradit 1 PL octu, do rohu dáme sůl. Do středu cukr s rozdrobeným droždím a do rohu koření. Spustíme program TĚSTO.

2) Vykynuté těsto vyložíme na pomoučený vál, trochu propracujeme, rozdělíme ho na polovinu a rozválíme do tvaru kruhu.

3) Kruh rozdělíme na 6 - 7 částí (nebo i 8, podle toho, jak velké rohlíky chcete).

4) Vzniklé trojúhelníky stáčíme od širšího okraje ke špici a rohlíky klademe na plech.

5) Plechy dáme na teplé místo a necháme alespoň 30 minut kynout.

6) Nakynuté rohlíky potřeme směsí rozšlehaného vajíčka a mléka, posypeme dle libosti.

7) Vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme 10 minut, přičemž na spodek trouby dáme nádobu s vodou (dejte nějaký starší, celokovový hrnek), pak snížíme na 180 °C a dopečeme (cca 5 min) dle přání. Nezapomeňte, že celozrnné pečivo je z tmavší mouky, takže i konečná barva upečeného má být tmavší. Nebo nepotírejte směsí vejce, mléko, ale natřete jen vodou.

Upečené rohlíky nenechávejte na plechu, protože zvlhnou. Třeba je dát vychladnout.


No template found for module gpwebpay