Hrachová pomazánka

Hrách první v pořadí za sójou omlazuje buňky a stimuluje růst svalové hmoty. Je bohatý na hořčík a nukleové kyseliny s vlákninou. Posiluje nervy, zpevňuje vlasy, zlepšuje zrak snižuje cholesterol a je účinný proti zácpě. Známe žlutý a zelený.
Postup při přípravě pomazánky

Hrách namočíme na 8 - 12 hodin. Nejlépe přes noc. Namáčecí vodu slijeme a dáme novou Přidáme řasu Kombu a vaříme podle potřeby 1 -1,5 hod.. Dokud hrách není měkký. Na pánvi si na oleji nebo másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh nebo tofu sýr, nebo jej nastrouháme, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, kterou též nastrouháme, nebo nakrájíme a přidáme k cibuli. Přidáme špetku soli a dobrůtky a vše dusíme asi 30 minut. Tuto připravenou směs přidáme k uvařeným hrachu a rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku (každý dle vlastního výběru). K hotové směsi přidáme zase dle vlastního výběru umepastu, citronovou šťávu nebo kysané zeleninu kvůli zlepšení výživné hodnoty pomazánky. Pokud je pomazánka řídká můžeme přidat podle potřeby vločky, které pomazánku zahustit a pak můžeme ještě jednou premixů.

Podáváme namazanou na krajících celozrnného chleba, pečiva a ozdobíme čerstvou zeleninou v létě např. ředkvička a pod. av zimě kvašenou zeleninou, čímž ještě zvýšíme její výživnou hodnotu.
Suroviny na přípravu pomazánky

250 g hrachu (zelený nebo žlutý), 50 g uzeného tempehu nebo tofu sýr, 1 větší cibule dle vlastního výběru kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák, petržel), 1 kávová lžička umepasty nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy nebo 2 polévkové lžíce kvašeného zeleniny např. zelí, 5cm řasy Kombu, 2 polévkové lžíce oleje nebo bio másla dle vlastního výběru sušená nebo čerstvá nať dle vlastního výběru, vločky, špetka soli, dobrůtky (podobné jako vegeta ale bez glutamanu) apd..
Poznámky

  • množství vařeného hrachu si každý zvolí sám podle předpokládané potřeby a také k tomu množství přizpůsobí i další suroviny na její přípravu.
  • také kdo chce mít pomazánku méně kalorickou nemusí použít olej ani máslo a může připravit zeleninu na vodě, nebo naopak, může si olej nebo máslo přidat.
  • nemusí použít uzený tempeh nebo tofu, tehdy máme jen čistou hrachovou pomazánku se zeleninou, která je méně kalorická.
  • řasu nevyhazujeme, ale rozmixujeme ji v pomazánce.




No template found for module gpwebpay