Ječmen
(podobně jako pšenice)

Patří mezi nejstarší plodiny vůbec. A přestože obsahuje mnoho vitaminů a zejména minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, kyselinu křemičitou), u nás se pěstuje téměř výhradně pro sladovnické účely (výroba piva), pro krmné účely nebo pro výrobu drtě. Kroupy jsou však obrušováním znehodnocená zrna, obraná o to nejcennější co měly, proto by se měli používat pouze příležitostně. Vhodnější je používat např. vločky. Uvařená celá zrna lze použít do polévek nebo jako přílohy k jídlům.

Příprava celých zrn: 225g ječmene, 700ml vody. Opláchneme zrna, dáme do hrnce s vodou a přivedeme do varu. Zmírníme oheň a vaříme asi 45 minut - zrna by měli vsáknout veškerou tekutinu, možná ještě podle potřeby přilít vody.


No template found for module gpwebpay