Cizrna je bratr hrachu, omlazuje buňky. Je bohatý na vitamíny, a minerály s vlákninou.
Postup při přípravě pomazánky

Cizrna namočíme na 8 - 12 hodin. Nejlépe přes noc. Namáčecí vodu slijeme a dáme novou Přidáme řasu Kombu a vaříme podle potřeby 1-1,5 hodiny dokud cizrna není měkký. Na pánvi si na oleji nebo másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh nebo tofu nebo jej nastrouháme, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, kterou též nastrouháme nebo nakrájíme a přidáme k cibuli. Přidáme špetku soli a dobrůtky a vše dusíme asi 30 minut. Tuto připravenou směs přidáme k uvařeným cizrny a rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku. (Každý dle vlastního výběru). Ke hotové směsi přidáme zase dle vlastního výběru umepastu, citronovou šťávu nebo kysané zeleninu kvůli zlepšení výživné hodnoty pomazánky. Pokud je pomazánka řídká můžeme přidat podle potřeby vločky, které pomazánku zahustit a pak můžeme ještě jednou premixů.

Podáváme namazanou na krajících celozrnného chleba, pečiva a ozdobíme čerstvou zeleninou v létě např. ředkvička a pod. av zimě kvašenou zeleninou čímž ještě zvýšíme její výživnou hodnotu.
Suroviny na přípravu pomazánky

250 g cizrna, 50 g uzeného tempehu nebo tofu, 1 větší cibule dle vlastního výběru, kořenová zelenina (mrkev, celer, pastinák, petržel), 1 kávová lžička umepasty nebo 1 polévková lžíce citrónové šťávy nebo 2 polévkové lžíce kvašeného zeleniny např. zelí, 5cm řasy Kombu, 2 polévkové lžíce oleje nebo bio másla dle vlastního výběru, sušená nebo čerstvá nať dle vlastního výběru, vločky, špetka soli, dobrůtky (podobné jako vegeta ale bez glutamanu) ap.
Poznámky

  • množství vařeného cizrny si každý zvolí sám podle předpokládané potřeby a také k tomu množství přizpůsobí i další suroviny na její přípravu.
  • také kdo chce mít pomazánku méně kalorickou nemusí použít olej ani máslo a může připravit zeleninu na vodě, nebo naopak může si olej nebo máslo přidat a také nemusí použít uzený tempeh nebo tofu, tehdy máme jen čistou cícerovú pomazánku se zeleninou, která je méně kalorická.
  • Řasu nevyhazujeme, ale rozmixujeme ji v pomazánce

No template found for module gpwebpay